Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
przecier pomidorowy 1 szklanka
kiełbasa 20 dkg
boczek wędzony 10 dkg
suszone pomidory 3 szt
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

Fasolę moczymy na noc, przed gotowaniem odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości – 1, 5-2 godziny, dodając po kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu oraz listek laurowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Ugotowana fasolkę solimy, dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy, przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem.
Na patelni podsmażamy wędzony boczek pokrojony w kostkę i na tym podsmażamy półplasterki kiełbasek. Dodajemy to do fasolki, mieszamy i gotujemy chwilę razem, żeby się smaki przegryzły.
Fasolkę podajemy z chlebem lub bułką, ale można ją jeść też bez niczego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 30.11.2013 16:38
też nie robiłam z suszonymi pomidorkami:)
romanrafal
romanrafal 12.08.2013 15:06
fajny przepis,z suszonymi pomidorami nie jadłem
Wacław 14.06.2013 20:45
na pewno pyszna ,nie jadłem takiej
Noruas 30.11.2012 19:12
uwielbiam suszone pomidory, muszę tak spróbować!
ben-ka 03.06.2012 08:33
z suszonymi pomidorkami nie robiłam.
malaczarna23 18.02.2012 09:17
pyszna fasolka:)
pacpaw 16.01.2012 21:31
fajny pomysł z tym suszonym pomidorowym dodatkiem
agnieszka137 19.11.2011 23:43
apetyczna, też lubię:)
SmacznaPyza 19.11.2011 19:41
bardzo lubię taką fasolkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak