Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka pieczona z rozmarynem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 sztuka
sól
pieprz
czosnek
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: szynka pieczona z rozmarynem

Kupujemy ładną całą szynkę wieprzową. Myjemy, osuszamy. Sól, pieprz i czosnek łączymy ze smalcem lub olejem, tak by powstała gładka masa, Nacieramy nią mięso i okładamy gałązkami rozmarynu. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24h. Następnego dnia przekładamy szynkę do rękawa do pieczenia(łącznie z rozmarynem). Pieczemy w zależności od wagi - ok 1,5 do 2h, początkowo w temperaturze 200 stopni (ok15 min), następnie zmniejszamy do 140-150.
Jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 14.06.2012 17:41
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak