Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab śliwkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwowica 50 ml
papryczka chili 0,5 sztuki
czosnek 1 ząbek
Słodki sos sojowy 2 łyżki
cebula 1 duża
śliwki wędzone 4-5 sztuk
sól
wino białe wytrawne
masło 1 łyżka
sól
schab bez kości 4 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: schab śliwkowy

Schab delikatnie rozbijamy. Ze śliwowicy, papryczki chilli, czosnku i słodkiego sosu sojowego robimy marynatę. Mięso dokładnie smarujemy marynatą i ostawiamy na przynajmniej 2h.
Cebulę i śliwki siekamy bardzo drobno, masło rozgrzewamy, dodajemy śliwki z cebulą, podlewamy odrobiną wina, dusimy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy solą, ewentualnie octem balsamicznym, można nieco rozrzedzić winem.
Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sosem śliwkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 19.11.2011 17:51
zachęcająco wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak