Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dkg
cukier 2 łyżki
mleko 2,5 szklanki
cukier 2/3 szklanki
sól do smaku
mąka 4 szklanki
masło 6 łyżek
olej do smażenia
jaja 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki

Mleko podgrzej, rozmieszaj w nim rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Odstaw do wyrośnięcia, w międzyczasie utrzyj jaja z 2/3 szklanki cukru i odrobiną soli. Utarte jaja dodać do mąki, dodać również drożdże oraz roztopione masełko. Wyrobić ciasto, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć na nim placuszki z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak