Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta śliwkowa z migdałami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 70 dkg
masło 12.5 dkg
mąka 1 i 1/4 szklanki
cukier puder 5 łyzek
żółto 1 szt
śmietana 1 łyżka
powidła śliwkowe 4 łyżki
płatki migdałowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta śliwkowa z migdałami

Z mąki,masła,cukru pudru,żółtka i śmietany zagniatamy ciasto (lecz nie za długo ponieważ później będzie zbyt twarde) po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Śliwki płuczemy,suszymy i kroimy w połówki pozbywając się pestek. Ciasto wyjmujemy z lodówki po czym wałkujemy cienko i wylepiamy nim wysmarowaną formę i nakłuwamy widelcem aby podczas pieczenia nie powstały pęcherze. Pieczemy 15minut w temp 200stopni. Tartę wyciągamy,chłodzimy po czym smarujemy grubszą warstwą powideł,na powidła układamy śliwki (skórką od dołu) śliwki posypujemy płatkami migdał i pieczemy kolejne 15 minut w 180stopniach. Kroimy lekko schłodzoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 19.11.2011 10:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak