Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz wigilijny z uszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 0,5 kg
pietruszka 1 szt
marchew 1 szt
seler korzeniowy 0,5 szt
masło 0,5 szt
sok z cytryny 0,5 szt
woda 2,5 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz wigilijny z uszkami

Grzyby zamoczyć żeby zmiekły. Następnie ugotowac je w tej samej wodzie w której się moczyły.
Buraki obrać i pokroic na mniejsze kawałki. Wrzucić do duzego garnka z marchewką, pietruszka, selerem. Dodać przyprawy i łyżkę masła- jedynego tłuszczu w tej potrawie. Gdy wywar będzie ugotowany wrzucić grzyby i jeszcze chwile razem pogotować. Pod koniec wlac sok wyciśnięty z cytryny.
Uszka:
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 20.11.2011 10:03
pyszne
Justyna Jussstiii 18.11.2011 16:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak