Pity

Pity

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    ok.455g
  • łyżka oliwy

  • łyżeczka soli

  • drożdże

    5 g świeżych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drozdze zalewamy 1/3 szkl ciepłej wody mieszamy.W misce łączym skałdnik, wlewamy drożdze i wyrabiamy caisto. Zazgniatamy, dajmey 5 min odpoczynku, wyrobiamy na gładko. Zostawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Ja dałam do ciepłego piekarnika. Wyjmujemy. Przebijamy, dzielimy na części (mi wyszło 10 sztuk), robimy kulki.
Po 5 min należy rozwałkować na placki i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pownno sie do piekarnika wkładac je na będącą tam juz gorącą blache (ja nie moglam bo lezały rozwłakowane na blasze i rosły). Pieczemy w nagrzanym na max piekarniku (u mnie 230st.) ok 3-4 minut az sie napompuja się i jeszcze trochę aż sie przyrumienią. Zjedlismy z grillem i sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

29.05.2011 23:21
muszę wypróbować

Sarenka

22.09.2010 15:31
dosyc prosty w wykonaniu przepis, trzeba spróbowac!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat