Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pity

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ok.455g
łyżka oliwy
łyżeczka soli
drożdże 5 g świeżych

Przepis i sposób przygotowania na: Pity

Drozdze zalewamy 1/3 szkl ciepłej wody mieszamy.W misce łączym skałdnik, wlewamy drożdze i wyrabiamy caisto. Zazgniatamy, dajmey 5 min odpoczynku, wyrobiamy na gładko. Zostawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Ja dałam do ciepłego piekarnika. Wyjmujemy. Przebijamy, dzielimy na części (mi wyszło 10 sztuk), robimy kulki.
Po 5 min należy rozwałkować na placki i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pownno sie do piekarnika wkładac je na będącą tam juz gorącą blache (ja nie moglam bo lezały rozwłakowane na blasze i rosły). Pieczemy w nagrzanym na max piekarniku (u mnie 230st.) ok 3-4 minut az sie napompuja się i jeszcze trochę aż sie przyrumienią. Zjedlismy z grillem i sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 29.05.2011 23:21
muszę wypróbować
Sarenka 22.09.2010 15:31
dosyc prosty w wykonaniu przepis, trzeba spróbowac!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak