Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

creme brulee

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kremówka 100 ml
żółtko jajek 2
wanilia 1
cukier waniliowy 1/2
cukier brązowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee

Kroki postępowania

1
Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z wanilią (delikatnie nożykiem ją ściągamy). Kremówka musi nam się zagatować. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą, ale nie puszystą masę. ostudzoną kremówkę dodajemy do żółtek i mieszamy.
Krok 1 - creme brulee foto
2
Przelewamy do kokileke i zapiekamy ok 45 min w 180 stopniach.
Krok 2 - creme brulee foto
3
Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpusczenia się cukru około 1-2 minutek.
Krok 3 - creme brulee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 20.04.2012 17:40
mmniam świetnie wyglądają;D
Katarzyna/kate1980 17.11.2011 21:48
świetne
aginaa 17.11.2011 16:17
przyznam, że robiłam pierwszy raz, ale nam smakowało. Piekłam w 180 stopniach, bo akurat piekłam jabłecznik i ustawiłam sobie obok.
BernadettaP 17.11.2011 15:41
Bardzo lubię wanilię, ale obawiam się, że cała laska + pół paczki cukru waniliowego na zaledwie 100 ml śmietany to stanowczo za dużo. Poza tym w tak wysokiej temperaturze, to crème brûlée się przypali. Idealna jest temperatura 100 stopni, a wyższą można ustawić, gdy się go zapieka w kąpieli wodnej. Przed posypaniem brązowym cukrem polecam też deser mocno schłodzić, minimum przez 3-4 godzinki w lodówce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak