Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec drożdzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1/5 szklanki
drożdże 10 dag
margaryna 1/5 kostki
cukier 2 szklanki
jajko 2
żółtko jajek 4
sól
cukier waniliowy
cytryna
gotowa masa makowa z bakaliami

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdzowy

Drożdże należy utrzeć z cukrem, dodać troszkę ciepłego mleka i mąki i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą ilością mleka należy zaparzyć 1/5 mąki, dodać rozczyn, ręsztę mąki, żółtka, jajka, cukier i wyrobić. Wlać roztopioną margarynę, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, posmarować masą makową, zwinąć i piec około 50 minut w temp. 200 stopni.
Po wystygnięciu ciasto polukrować.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 11.11.2012 19:32
smaczne ciasto
kate.500 02.06.2012 08:13
pycha
Kuchareczka2 11.04.2012 10:55
uwielbiam makowiec
olkaaa 08.02.2012 12:51
uwielbiam
Adamorek 13.01.2012 11:39
nie przepadam za makowcem, ale jak ktoś lubi to na pewno jest pyszny:)
banditka 29.11.2011 13:47
mniam
ziutula
ziutula 28.11.2011 11:18
pora na makowca sie zbliża...
Kuchareczekjeden 24.11.2011 06:49
uwielbiam
jerry1 17.11.2011 14:25
Pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak