Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonkowy przekładaniec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
jaja 6
margaryna 1,5 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
dżem morelowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonkowy przekładaniec

Mąkę + masło + żółtka + proszek do pieczenia razem zagnieść; ulepić wałeczek i podzielić na 3 części. Jedną częścią wylepić blachę. Do drugiej dodać kakao i wraz z trzecią (jasną) częścią włożyć do zamrażarki.
Z białek, mąki ziemniaczanej, cukru pudru ubić pianę.
Warstwę ciasta (jasnego), którym wyłożyliśmy blachę, smarujemy dżemem. Na dżem ścieramy (na dużych oczkach) ciemne ciasto. Wykładamy pianę z białek a na wierzch ścieramy (na dużych oczkach) ciasto jasne.
Pieczemy około godziny w 190 stopniach
(na zdjęciu mały \"zgrzyt\" ...piana opadła i wchłonęła się do ciemnej warstwy...ale i tak ciasto pycha:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.06.2012 08:48
pycha
Agnieszka_B 26.12.2011 00:20
Pyszniutkie ciacho!
anna186 10.12.2011 18:52
smaczne
mikrusiak 17.11.2011 16:13
apetyczny ten przekładaniec :)
treonina 17.11.2011 15:04
świetnie wygląda!
Emilia22 17.11.2011 14:59
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak