Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pieczony po bawarsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 3-4 kg
piwo jasne 1 szklanka
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
śmietana 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
pietruszka 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pieczony po bawarsku

Indyka umyć, osączyć, natrzeć solą, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, nakłuć widelcem i zalać piwem. Odstawić indyka na 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie włożyć indyka do gorącego piekarnika i piec. Mięso skrapiać wytworzonym sosem co jakiś czas. Pieczarki i cebulę umyć, obrać, osączyć i pokroić i pod koniec pieczenia dodać do indyka. Upieczony indyk pokroić na porcje, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkami. Posypać natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak