Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowo-kokosowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 10 szt
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
mleko 2 szklanki
masło 1 kostka
mąka krupczatka 3 łyżki
wiórka kokosowe 8 łyżek
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowo-kokosowy

Białka ubić na sztywno i porcjami dodawać rozpuszczoną margarynę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wypłukany suchy mak. Upiec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Do jednej szklanki mleka, dodać wiórka kokosowe, mąkę i wymieszać. Resztę zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Budyń dodawać porcjami, ucierając ,aż masa uzyska jednolitą konsystencję . Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak