Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy peklowany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozór wołowy 1 szt
saletra 5 dag
sól 5 dag
cukier 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki
ziele angielskie 1/4 łyżeczki
jałowiec 1 łyżeczka
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy peklowany

Ozór umyć, osączyć. wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i owocem jałowca, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, włożyć do kamiennego garnka, obciążyć i wstawić do chodnego miejsca na 8-10 dni, co dwa dni obracać. Z włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Wyjąć ozór, opłukać wstać do wywaru i gotować około 2 godziny. Gdy będzie miękki obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry i zalać galaretką, sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak