Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nóżki w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki cielęce 4 szt
włoszczyzna
cebula 3 szt
cytryna 2 szt
pietruszka 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 5-6 ziarenek
pieprz 5-6 ziarenek
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nóżki w galarecie

Opalone z włosów nóżki i oczyszczone, sparzyć gorącą wodą, włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy korzenne, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 3 godziny. Gdy mięso będzie odchodziło od kości wyjąć, a rosół przecedzić (powinno być około litra mocnego bulionu). Nóżki ostudzić i pokroić w cienkie paski, ułożyć w salaterkach. Bulion zagotować dodać czosnek roztarty z solą, sok z cytryny. Do wywaru wlać surowe białko, a gdy się zetnie, przelać wywar przez sitko. Klarownym rosołem zalać nóżki i odstawić w zimne miejsce aby stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak