Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka staropolska z szafranem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
mąka 1,5 szklanki
masło 1 szklanka
spirytus 1 kieliszek
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
laska wanili 1/2 szt
skórka cytrynowa
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka staropolska z szafranem

Szafran namoczyć w spirytusie i zostawić na noc.Drożdże rozrobić w mleku, dodać pół szklanki mąki i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić z cukrem na parze, aż zbieleje masa. Dodać mąkę, sól, skórkę z otartej cytryny i drobniutko pokrojoną wanilią, dokładnie wymieszać, połączyć z rozczynem ,dodać szafran ze spirytusem i wyrobić ciasto(około 60 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać aż tłuszcz połączy się z ciastem. Ciasto włożyć do form wysmarowanych tłuszczem do 1/3 wysokości, przykryć ściereczką i pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak