Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet strasburski

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęsie wątróbki 1 kg
słonina 25 dag
pieczarki 10 dag
cebula 1 szt
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżeczka
rosół 3 łyżki
kwiat muszkatałowy 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 1/2 łyżeczki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet strasburski

Wątróbki obrać z błon , namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle. Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę. Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut. Wszystko zemleć w maszynce dwa razy i przetrzeć przez sitko. Do smaku dodać sól, pieprz i ziele angielskie, dokładnie wymieszać. Małe foremki (kokilki) napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak