Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier 3 dag
masło 12,5 dag
jajko 2 sztuki
śliwki 20 dag
cukier 1/2 szklanki
cynamon 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wlać je do mąki, dodać rozpuszczone masło, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość 2/3 z niego wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na cieście ułożyć śliwki, posypać je cukrem i cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować długi pasek i zrobić z niego kratkę na śliwkach, ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w temp. 180 stopni przez 45- 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.01.2014 11:44
lubię takie :)
RenataZ-et 02.09.2013 23:21
świetne ciasto
bercik1 06.10.2011 23:04
Extra ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak