Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ziemniakami i grzybkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula
masło 2 łyżki
grzyby 40 dag
jajko 2 szt
Majeranek suszony Prymat
sól
średnia główka kapusty
rosół 1/2 litra
ketchup

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ziemniakami i grzybkami

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.
Na liście kapusty kłaść po około 1 ½ łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować.
Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut.
Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków.

Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.11.2011 09:05
pyszne zrobię
ronald88 17.11.2011 10:37
wow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak