Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1 sztuka
ciasto francuskie 1/4 płat
woda 1 szklanka
miód 1/4 szklanka
cytryna 2 plasterki
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w cieście francuskim

Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Wodę zagotować z miodem, cynamonem i plasterkami cytryny.
Do wody dodać gruszkę i gotować kilka minut.
Piekarni nagrzać do 180°C.
Gdy gruszka jest miękka, wyciągnąć z wody i ostudzić.
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa płaty w kształcie gruszki, w których wyciąć dowolny wzorek, ciastem okleić połówki gruszki, z ciasta wyciąć również ogonek i uformować liście.
Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
Podawać z lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.09.2013 13:19
szybki i bardzo smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak