Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cebulowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 40 dag
jabłka 2 szt
sok z cytryny 1/2 szt
mąka pszenna 1 łyżka
masło 3 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i ugotować do miękkości we wcześniej przygotowanym rosole. Na 2 łyżkach masła udusić do miękkości obrane, pokrojone na ćwiartki cebule i połączyć z jabłkami. Dodać liść laurowy i gotować 15 min. Z mąki i pozostałego masła zrobić rumianą zasmażkę dodać do sosu i gotować 3 min, a następnie sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i sólą.
Podawać na ciepło do dań z mięsa i ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.04.2011 08:58
muszę wypróbować
berys18 22.04.2011 08:58
fajny sos
szajba2 27.01.2011 14:36
taki sos to jest coś
rakow2
rakow2 14.10.2010 15:11
sos jak sos
sirheron 18.09.2010 17:02
oj muszę spróbować bo brzmi znakomicie
Jaheira11 18.09.2010 11:33
pychotka
Barbara55 10.09.2010 15:58
to dopiero sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak