Sos cebulowy

Sos cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    40 dag
  • jabłka

    2 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 szt
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i ugotować do miękkości we wcześniej przygotowanym rosole. Na 2 łyżkach masła udusić do miękkości obrane, pokrojone na ćwiartki cebule i połączyć z jabłkami. Dodać liść laurowy i gotować 15 min. Z mąki i pozostałego masła zrobić rumianą zasmażkę dodać do sosu i gotować 3 min, a następnie sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i sólą.
Podawać na ciepło do dań z mięsa i ryb.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

22.04.2011 08:58
muszę wypróbować

berys18

22.04.2011 08:58
fajny sos

szajba2

27.01.2011 14:36
taki sos to jest coś

rakow2

14.10.2010 15:11
sos jak sos

sirheron

18.09.2010 17:02
oj muszę spróbować bo brzmi znakomicie

Jaheira11

18.09.2010 11:33
pychotka

Barbara55

10.09.2010 15:58
to dopiero sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat