Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Zyg-zag

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 6 szt
olej 2 łyżki
kakao 3 łyżki
Biszkopt orzechowy:
mąka krupczatka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
białko 4 szt
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Biszkopt kokosowy:
wiórki kokosowe 15 dag
mleko 1 l
masło 3 szt
mąka pszenna 5 łyżek
Biszkopty 1 szklanka
cukier 1 szklanka
orzechy 15 krojone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Zyg-zag

Kroki postępowania

1
Ponadto:
cukier 15 dag, cukier waniliowy, mąka ziemniaczana 3 łyżki, cukier waniliowy, brzoskwinie w puszce, drylowane wiśnie, ananasy w puszce, galaretka brzoskwiniowa, galaretka wiśniowa, barwniki spożywcze, pisaki cukrowe

Składniki na masę cukrową:
glukoza 75 g, żelatyna 3 łyżki, woda 52,50 ml, cukru pudru 52,50 ml, aromat truskawkowy w proszku

Biszkopt jasny:
z 3białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki krupczatki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.

Biszkopt orzechowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki krupczatki wymieszaną z łyżką proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.

Biszkopt kokosowy:
składniki połączyć jak z biszkoptem orzechowym, dodając zamiast orzechów kokos. Upiec biszkopt.

Biszkopt ciemny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki krupczatki wymieszanej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszając dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.

Krem:z 1l mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki ziemniaczanej,8 żółtek pozostałych z ciast, cukru waniliowego i 15dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 2 części. Jedną większą, a drugą mniejszą.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie.

Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt ciemny - masa brzoskwiniowa z pokrojonymi brzoskwiniami - biszkopt kokosowy - masa wiśniowa z wiśniami - biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa z pokrojonym ananasem - biszkopt orzechowy
Krok 1 - Tort Zyg-zag foto
2
Biszkopt orzechowy należy pokroić na kawałki, tak aby uformować samochód. Poszczególne fragmenty przekładać masami z owocami. Górę i boki posmarować masą brzoskwiniową.Masę podzielić na 2 części. Jedną większą, a drugą mniejszą.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie.

Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt ciemny - masa brzoskwiniowa z pokrojonymi brzoskwiniami - biszkopt kokosowy - masa wiśniowa z wiśniami - biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa z pokrojonym ananasem - biszkopt orzechowy
Krok 2 - Tort Zyg-zag foto
3
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat truskawkowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Większą część masy zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym i po rozwałkowaniu użyłam do przykrycia torta.
Krok 3 - Tort Zyg-zag foto
4
Poszczególne elementy dekoracji należy wykonać dodając barwniki spożywcze do reszty białej masy cukrowej i przyklejając je lukrem zrobionym z wody, cukru pudru z odrobiną żelatyny. Napisy należy wykonać pisakami cukrowymi. Całość schłodzić.
Krok 4 - Tort Zyg-zag foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 23.01.2013 12:53
rewelacja, muszę podpatrzyć... i zrobić torcik dla mojego chrześniaka, fana Zygzaka... będzie w 7 niebie :))
gacopierz23 04.12.2012 15:56
piękne, aż szkoda jeść :)
pacpaw 24.11.2012 22:05
kurcze jeszcze, żeby takie cudowne przepisy były lepiej udokumentowane zdjęciami byłoby IDEALNIE
Grazyna0211 16.11.2012 17:34
tort pierwsza klasa
Jodaj 30.10.2012 14:16
Twoje torty są cudne :)
Anna169Hosz 05.09.2012 05:45
Podziwiam i zazdroszczę- rewelacja.
kate.500 07.07.2012 22:11
boski
IrenaM 23.06.2012 22:20
super tort, cóż za zdolności!
Wafelek2601 13.06.2012 09:13
Nie mogę się napatrzeć na Twoje torty.
caralajna 17.04.2012 22:45
wow! gratuluję wykonania :)
Pacia 04.04.2012 08:13
piękny tort-wygląda cudnie-gratuluję umiejętności
Maniek2 23.02.2012 19:22
superrrr
Monia87 15.02.2012 21:51
Fantastyczny!
Grażyna13 06.02.2012 11:21
Piękny :)
magduś83 26.01.2012 20:45
Rewelacja!!! Podziwiam ,a jednocze?nie zazdroszcz? talentu:)
Ewelina38 14.01.2012 14:46
GRATULUJĘ, jest cudny
Ada-Gaba 14.01.2012 07:07
bombowy!
mirosława4 13.01.2012 19:25
extra wygląda jak prawdziwy:)
berys18 03.01.2012 19:05
to jest arcydzieło;)
Misiabe 27.12.2011 16:00
Świetny ten tort!
Justyna37 23.12.2011 18:54
Super tort !
BernadettaP 19.12.2011 22:44
Kobieto, masz taki talent, że jego efekty powinni podziwiać wszyscy ! Śliczny tort :)
iza15 08.12.2011 12:10
ale kapitalny
Iwusia 27.11.2011 00:10
rewelacyjny !!!!!!!
Krystyna32 26.11.2011 22:51
super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak