Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża
kostka rosołowa 1 szt
masło klarowane 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 łyżki
sok z cytryny 1/2 małej
koperek 1/2 pęczka
sól
pieprz
makaron 20-25 dag
płatki migdałowe 5 dag
olej 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

Kroki postępowania

1
Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi foto
2
Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi foto
3
Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi foto
4
Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 20.01.2012 09:37
extra
BernadettaP 22.11.2011 08:59
Oczywiście w składnikach powinno być jeszcze 100 ml śmietany 30 % oraz pół szklanki mleka :)
Mysiunia 17.11.2011 12:19
jakie pyszne:)
ziutula
ziutula 16.11.2011 19:00
a tu też kuszenie piersią i to po kolacji....
Lotar 16.11.2011 16:26
oryginalne i zapewne pyszne !
Dorota76 16.11.2011 16:08
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak