Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z agrestu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na słodki kompot z agrestu gotowany w wodzie i cukrze, pasteryzowany w słoiczkach do przechowania na zimę. 

Składniki:

agrest 1 kilogram
woda 700 mililitrów
cukier 2-3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z agrestu

Orzeźwiający kompot z agrestu smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na gorąco. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować kompot z agrestu na zimę oraz ile dać cukru oraz wody by znakomicie smakował.  

Agrest dokładnie wypłukać, obrać z końcówek i ponownie umyć.

Następnie wsypać agrest do połowy słoiczków, wsypać po 2-3 łyżki cukru i szczyptę cynamonu. Zalać zimną wodą do zgięcia słoika (około 2 centymetrów od wysokości szyjki).

Mocno zakręcić słoiki, włożyć do dużego garnka, na dno kładąc szmatkę lub ręcznik. Zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować około 30 minut. 

Po wyjęciu z wody ustawić je do góry dnem i poczekać aż wystygną. Gotowe!

 

Kompot z agrestu w słoikach przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni.  

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.09.2014 21:17
bardzo dobry
sylwia / sytofala 16.11.2011 19:02
mniam , domowe picie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak