Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cytrynowo- imbirowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wywar z kurczaka 3 szklanki
sok z cytryny 1 małej
śmietana 30% 100 ml
żółtko surowe 1 szt
imbir 1,5-2 cm
sól
pieprz
mąka pszenna 1 łyżka
cytryna 1/2 do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cytrynowo- imbirowa

Kroki postępowania

1
Do gorącego wywaru dodajemy obrany i starty na małych oczkach imbir oraz wyciśnięty sok z cytryny
Krok 1 - Zupa cytrynowo- imbirowa foto
2
Mąkę miksujemy z odrobiną wody, po czym dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru, dokładnie miksujemy i wlewamy do gorącego wywaru, zagotowujemy.
Krok 2 - Zupa cytrynowo- imbirowa foto
3
Żółtko ubijamy, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Zupa cytrynowo- imbirowa foto
4
Zupę zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Zupa cytrynowo- imbirowa foto
5
Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Dekorujemy cienkimi plasterkami cytryny, zawijaskami ze skórki cytryny oraz natką pietruszki.
Krok 5 - Zupa cytrynowo- imbirowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 21:58
*oryginalna
pacpaw 24.11.2012 21:57
nie znam tego smaku, a szkoda bo z chęcią bym spróbował. Zupa na pewno orgywinalna
Wacław 22.11.2011 18:40
ja tez nie jadłem,pieknie podana jak zwykle u Bernadetty !!!
Lotar 16.11.2011 16:27
takiej jeszcze nie jadłam i chyba niebawem się skuszę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak