Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
cebula 1 mała
pieczarki 3-4 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
ser żółty 10 dag
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Z pieczarek ściągamy skórkę i kroimy na półplasterki. Razem przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 1 - Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem foto
2
Filety z dorsza kroimy na 4-5 cm kawałki, lekko solimy i pieprzymy. Odstawiamy na kilka minut, po czym panierujemy w mące i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem foto
3
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę filetów, posypujemy połową pieczarek i sera. Na to układamy kolejną warstwę ryby, pieczarek i sera.
Krok 3 - Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem foto
4
Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Krok 4 - Dorsz zapiekany z pieczarkami i żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.02.2012 21:42
jaki apetyczny
aga130982 04.01.2012 07:41
mniam
ziutula
ziutula 16.11.2011 19:05
dorsik jest pyszniutki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak