Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 dag
smalec 3 dag
jajko 1 szt
woda 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Zagotować wodę w rondelku dodać smalec, mąkę, wymieszać. Ostudzić, dodać jajko,sól, przelać do makutry i ucierać. Ciasto utarte wstawić do lodówki, schłodzić. Następnie małą łyżeczką, formować małe kulki, kłaść na blaszce wysmarowanej tłuszczem, oprószyć mąką i wstawić do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor. Podawać groszek do zup i kremów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jarlin 16.11.2011 16:51
ja groszek robię na margarynie, bo smalec się nie nadaje, także polecam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak