Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka przekładane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 150 g
orzechy laskowe 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier puder 150 g
sól 1 szczypta
cynamon 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
masło 100 g
dżem morelowy 250 g
polewa czekoladowa 150 g
orzechy włoskie 48 połówek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka przekładane

Na mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia położyć kawałki miękkiego masła.W zagłębienie zrobione w mące wsypać cukier,sól i cynamon,wbić jajka.
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść tak,aby powstało gładkie ciasto.Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 60 minut.
Cisto rozwałkować na grubość 0,5cm,wykroić 96 krążków o średnicy 3 cm,ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i upiec.
Ostudzone ciasteczka zlepiać po dwa,nakładając na nie dżem morelowy.Polewę czekoladową podgrzać.
Ciasteczka zamoczyć w polewie i udekorować połówkami orzechów.Przechowywać w metalowych pudełkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 15.03.2012 15:17
fajne
Renata22 10.02.2012 23:32
na pewno smaczne
Emilia22 16.11.2011 13:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak