Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z papryką i makaronem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
makaron 200 g
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
papryka czerwona 2 szt
posiekana pietruszka 2 łyżki
bulion mięsny 1/2 l
cebula 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z papryką i makaronem

Zmieszać mielone mięso z jajkiem ,50 g cebuli,bułką tartą,4 łyżkami wody i przyprawami.Z tej masy formować okrągłe pulpeciki.Doprowadzić wywar do wrzenia,włożyć do niego pulpeciki i zagotować.
Zagotować 2 l osolonej wody,wsypać makaron i gotować przez około 12 min.Wyłożyć na sito,przepłukać zimna wodą i odcedzić.
Obrany czosnek drobno posiekać.Na rozgrzanym maśle w niskiej temperaturze zeszklić czosnek i 50 g cebuli.Dodać mąkę wywar z pulpecików,przecier pomidorowy i gotować 5 minut.
Paprykę pokroić w paski.Dodać do sosu i zagotować.Dodać makaron i pulpeciki.Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak