Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miłosny torcik rocznicowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 12 sztuk
woda 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mąka 3 1\\2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 szklanki
masa
margaryna Kasia 500 g
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier puder 1 1\\2 szklanki
aromat śmietankowy
mleko 3 szklanki
wódka 50 ml
barwnik spożywczy
poncz
sok z cytryny
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Miłosny torcik rocznicowy

Jajka ubijamy z cukrem a następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Oddzielamy ¼ ciasta i dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Białe ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy po 25 minut w tej samej temperaturze (taka sama tortownica). Upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka bez cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy stopniowo budyń dokładnie ucierając (np. mikserem).Dodajemy wódkę i aromat śmietankowy. Część masy przekładamy do miseczki, dodajemy barwnik i mieszamy. Wstawiamy do lodówki by lekko stwardniała. Czerwony biszkopt kruszymy np. widelcem. Każdy z białych biszkoptów dzielimy na dwa placki, nasączamy i przekładamy masą (tzn. 3 placki osobno i 3 placki osobno). W jednej części wydrążamy dół a w drugiej górę serca, obie wypełniamy czerwonym pokruszonym biszkoptem i sklejamy ze sobą masą. Resztą białej masy smarujemy tort dokładnie dookoła i dekorujemy czerwoną. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 09.05.2012 19:47
fajny:)
sunnymood 21.04.2012 14:34
świetny efekt:)
ewka1978 16.04.2012 18:17
Super przepis
Rafał10 30.03.2012 17:03
Pełen profesjonalizm ! Upiekę chłopakowi, przynajmniej spróbuję !
mela25 23.03.2012 07:56
rewelacyjny
rjustysia 09.01.2012 20:20
Tor jest rzeczywiście świetnie zrobiony! :) Pozwolę sobie jeszcze dodać, że tężeje to galaretka (czyli białko koaguluje), a tutaj masa jest na maśle, dlatego w lodówce twardnieje, a nie tężeje:)
caralajna 30.12.2011 19:23
przepiękny
Misiabe 22.11.2011 18:37
marzenie nie torcik :) ciekawe czy mi się uda choc podobny zrobić :)
kochanyptysiu 21.11.2011 21:03
cudo,zabieram do siebie
kochanyptysiu 21.11.2011 21:03
cudo,zabieram do siebie
Henryka2 19.11.2011 18:29
Proszę bardzo.Zasłużone uznanie.
Elysse 19.11.2011 17:55
Dziękuję :)
Henryka2 19.11.2011 12:09
Elisse, torcik rewelacyjny! dopiero na zdjęciu dobrze to widać. to serduszko jest mistrzowskie!Gratuluję!!!!
Henryka2 19.11.2011 12:07
kasia, a my sie znamy, czy może kształcisz sie na adwokata? Zapewniam,że my z Eliza doskonale się dogadamy, bo sie dawno znamy.ZAaoszczęź energię na na obrone swoich przepisów, a nie wtykaj nosa między drzwi!
malaczarna23 18.11.2011 21:08
super torcik,a Henryką sie nie martw każdemu dokucza ciekawe czy ona do każdego przepisu dodaje odrazu też zdjęcie,chętnie zobaczę
Renataj 17.11.2011 14:01
Pyszne cudeńko
Elysse 16.11.2011 19:12
misia, moge ci to dokładniej opisac. Masz 6 placków. Przekładasz je po 3. Czyli masz 3 placki przelożone i obok trzy placki przełozone. A dalej.. http://www.tipy.pl/artykul_6088,jak-zrobic-tort-walentynkowy.html na tej stronie mozesz znaleźć szczegółowa instrukcję jak to sklecić!
misia53 16.11.2011 14:28
super torcik ,tylko jakoś z tym wycinaniem się pogubiłam...
Elysse 16.11.2011 09:52
Może przy następnym robieniu takiego tortu :)
Beatris 16.11.2011 09:43
Szkoda, że nie dodałaś tego przepisu krok po kroku. Torcik bajeczny.
Elysse 16.11.2011 09:34
-.-\' Wczorajszego dnia, nie dalo się wstawić zdjęcia z winy strony doradcasmaku.pl droga HENIU. -.-\'
Henryka2 15.11.2011 23:07
To ten torcik nie ma wyglądu?! Przepis bez zdjęcia? Rozumiem, fotograf(ka?) nie zdążył!a, i nie stwardniała a fachowo: STĘŻAŁA!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak