Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz po hiszpańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 300 gram
sok z cytryny
sól
masło 40 g
pomidory 2
pieczarki 10 dag
mąka 30 dag
białe wino 1/8 l
oliwki nadziewane papryką 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz po hiszpańsku

Rybę dokładnie wymyć, wysuszyć i pokropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/2l wody z 10g masła, łyżeczką soli i sokiem z cytryny. Rybę doprawić i dodać do gotującego się wywaru. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Paprykę pokroić w kosteczkę, grzyby w plasterki. Rybę wyjąć z wywaru i przełożyć do rozgrzanego naczynia, aby nie wystygła. Wywar przecedzić przez sito, odmierzyć 1/8 l . Pozostałą porcję masła rozgrzać w rondelku, dusić w nim jarzyny, posypać mąką i wymieszać. Dolać wina i odmierzoną porcję wywaru i delikatnie gotować ok 5 minut. Dodać przepołowione oliwki.Sos doprawić do smaku. Dorsza przełożyć na talerz, polać gotowym sosem:)palce lizać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 12.12.2011 09:29
ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak