Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone w sosie śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 400 g
śmietana 1/8 l
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
mąka 1 łyżka
kwaśna śmietana 1/4 l
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
masło
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie śmietanowym

Mielone mięso wymieszać ze śmietaną,bułką tartą,1 łyżką pietruszki,ewentualnie także ze startą cebulą.Doprawić solą i białym pieprzem.Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.
Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak,by się spieniło,usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistego koloru.Podczas smażenia potrząsać patelnią,by kotlety nie przywarły.Nie trzeba ich dopiekać gdyż dojdą w sosie.
Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę,dodać paprykę,dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę.Pozwolić by sos zagotował się i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu.Posypać pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak