Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp królewski po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 20 dag
pomidory 2 szt
ziemniaki 40 dag
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 150 ml
mąka kukurydziana 1 łyżka
sól spożywcza
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
karp 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Karp królewski po węgiersku

Karpia odfiletować lub kupić gotowe filety. Cebulę obrać opłukać pod zimną wodą (będzie mniej szczypać w oczy) posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki odkroić zielone środki, ziemniaki pokroić w średniej grubości plasterki, natomiast mąkę wymieszać w śmietanie. Cebulę zeszklić na maśle, zalać 500 ml wody. Dodać pomidory, paprykę, doprawić solą i pieprzem według uznania. Sos gotować 15 minut i przetrzeć przez sitko. W naczyniu z żaroodpornego szkła ułożyć plasterki ziemniaków, na nich rybę, posolić, posypać pieprzem według uznania, następnie zalać wszystko sosem i piec 40 minut. Potem rybę polać śmietaną i zapiekać 10 minut.
Podawać w tym samym naczyniu, dla dekoracji posypać odsączonym groszkiem konserwowym i plasterkami marynowanej marchwi oraz przybrać świeżymi gałązkami koperku i natki pietruszki.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.12.2012 16:22
super przepis
Justyna Jussstiii 12.12.2011 13:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak