Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w wersji po fińsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 125 ml
smietana 18% 250 ml
cebula biała 1 szt
Puszka groszku zielonego konserwowego
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
natka pietruszki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
matijasy 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w wersji po fińsku

Jeśli śledzie są już odfiletowane to wystarczy je namoczyć w mleku i pozostawić na około 6 h, pokroić w paski o długości około 2 cm.

Sos: Cebulę obrać i opłukać pod zimną wodą (wtedy mniej szczypie w oczy) następnie posiekać w bardzo drobną kostkę, natkę pietruszki umyć odłożyć kilka gałązek do dekoracji resztę posiekać.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, posiekaną cebulą, musztardą, curry, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
Groszek odsączyć na sitku następnie rozsypać na podłużnym półmisku, na groszku położyć śledzie całość polać sosem.
Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zbliża się wigilia Bożego Narodzenia więc pomyślałem że można już zacząć dodawać przepisy na postne potrawy.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 01.12.2012 08:39
apetyczne śledziki
Justyna Jussstiii 15.11.2011 13:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak