Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przasniki gotowane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 2 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 1 szt
cukier
mleko 1 szklank
woda 1 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Przasniki gotowane

Mak umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i parzyć na małym ogniu około 30 minut. Spęczniały, odcedzić i zemleć w maszynce 3-4 razy. Zmielony mak zalać zimną przegotowaną wodą wymieszać pól na pól z mlekiem odstawić na 30 minut, po czym odsączyć na sicie. Mleko makowe zlać i odstawić. Do maku wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na kwadraty. Wrzucać na wrzątek osolony i ugotować. Odcedzić i wyłożyć do wazy, zalać gorącym osłodzonym makowym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak