Kluski na parze

Kluski na parze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże świeże

    1 kostka
  • mleko ciepłe

    1 litr
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w szklance letniego mleka dodać żółtka wymieszać. Rozczyn wyrobić z mąką i pozostałym mlekiem. Polecam miskę tupeerware do ciasta drożdżowego w której nie trzeba wyrabiać ciasta tylko wystarczy wymieszać zamknąć przykrywka i po 10 minutach ciasto jest wyrośnięte. Formować kluseczki i pozostawić do wyrośnięcia można nadziewać wg uznania ja lubię marmoladę lub puste z różnymi polewami np. truskawkowa i bita śmietana. Wyrośnięte kluski ułożyć na sitku w garnku i parować 8 minut. Jeżeli będziemy parować za długo to kluski opadną i będą miały zakalec.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

10.05.2014 10:18
oo jaka super propozycja :)

IwonaKa

15.07.2013 11:54
moja mama robiła pyszne z sosem czekoladowym,Twoje tez wyglądają rewelacyjnie

Łukasz15

25.06.2013 11:33
Bardzo lubię z różnymi dodatkami

Ewelina38

04.03.2013 10:15
ależ one apetycznie wyglądają.... i ten sosik truskawkowy.... mniam :P)

Maniek2

23.02.2013 21:29
bardzo smaczne

rjustysia

29.01.2013 13:47
świetne, szczególnie z tym sosem truskawkowym

Dorian

11.12.2012 08:10
ekstra

IKrakowianka

15.10.2012 14:31
prezentują się wyśmienicie

caralajna

08.09.2012 08:54
fajne.. mniam

MagdaXXX

30.05.2012 09:42
poezja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat