Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie cytrynowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 3 średni
masło klarowane 1 łyżka
mąka pszenna 3-4 łyżki
kucharek śródziemnomorski
olej do smażenia
mleko 2% 1/2 szklanki
śmietana 30% 100 ml
sok z jednej cytryny 1/2
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie cytrynowym

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza kroimy na pół, posypujemy odrobiną kucharka śródziemnomorskiego.
Krok 1 - Dorsz w sosie cytrynowym foto
2
Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Dorsz w sosie cytrynowym foto
3
Ryby obtaczamy w pozostałej mące i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Dorsz w sosie cytrynowym foto
4
Podsmażone filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy sosem cytrynowym.
Krok 4 - Dorsz w sosie cytrynowym foto
5
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Krok 5 - Dorsz w sosie cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 20:32
dość znane połączenie, tylko większość robi ten sos z torebki a nie własnoręcznie. Brawo za samodzielność
joanna__s 20.06.2012 12:54
Uwielbiam ryby, a ten pomysł wypróbuję jutro.
Anna152 29.02.2012 08:54
pycha
Anna152 29.02.2012 08:54
pycha
Adamorek 22.01.2012 22:50
muszę wypróbować
Jarlin 15.11.2011 13:09
poproszę kawałeczek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak