Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki inaczej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 3 szt
mąka pszenna 1\\2 kg
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
margaryna 1\\2 kostki
sól, pieprz
jajko 1 szt
ser feta 20 dag
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki inaczej

Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roztopić.
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopioną margarynę, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać.Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor.
W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 07.04.2012 22:37
Zapowiadają się smakowicie.
[email protected] 18.03.2012 17:09
syte

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak