Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najłatwiejszy keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
masło 7 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy
jajko 3
mleko 1/3 szklanka
szczypta soli
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Najłatwiejszy keks

Przesianą mąkę mieszamy ze solą i proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz z cukrami na pianę. Dodajemy kolejno całe jajka, cały czas ucierając. Do masy dodajemy porcjami mąkę i wlewamy stopniowo mleko, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy bakalie obsypane 2-3 łyżkami mąki i mieszamy. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej masłem i pieczemy przez 50 minut w 180 st. C.

Uwaga: bardzo często keksy pękają, więc aby tego uniknąć, to przed włożeniem ciasta do piekarnika zrób rowek nożem przez środek ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 19.11.2011 13:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak