Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 szt
cebula 2 szt
zielona papryka 1 szt
czerwona paapryka 1 szt
masło 4 łyżki
ryż długoziarnisty 150 g
gotowana szynka 100 g
mąka 2 łyżki
curry 1 łyżka
śmietana 1/8 l
sól
pieprz
rosół z kury 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie curry

Obraną cebulę pokroić w kostkę.Paprykę podzielić na ćwiartki,oczyścić z nasion i pokroić w paski.
W łyżce masła zeszkli łyżkę pokrojonej cebuli.Dodać ryż i poddusić.Wszystko zalać 3/4l gorącego bulionu i zagotować pod przykryciem.Szynkę pokroić w kosteczkę i dodać do ryżu.
Resztę cebuli udusić w 2 łyżkach masła.Dodać mąkę i curry,zalać bulionem,dusić i mieszać aż do zgęstnienia.Dodać paprykę i śmietanę,dusić jeszcze przez 2 minuty.
Piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu 5 min. z każdej strony.Posolić i posypać pieprzem.Zalać przygotowanym sosem i zostawić na chwilę,tak aby mięso przeszło smakiem sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 11.03.2012 10:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak