Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku - ekspresowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 50 dag
papryczka chili 1
papryka czerwona 1
cebula 1
boczek wędzony 15 dag
marchewka 1
ziemniaki 10
mąka pszenna 2 łyżki
przyprawa meksykańska 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól do smaku
majeranek 2 szczypty
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
smalec 2 łyżki
jajko 1
majeranek 1 łyżeczka
oliwa 15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku - ekspresowy

Kroki postępowania

1
Szynkę wieprzową kroimy w malutką kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej i spryskujemy oliwą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 1 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
2
Paprykę chili, paprykę czerwoną, cebulę oraz boczek kroimy w malutką kostkę. Marchewkę w półplasterki. Na patelni kolejno na dużym ogniu rumienimy boczek, szynkę, cebulę i marchewkę. Przesmażone składniki wkładamy do szybkowaru.
Krok 2 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
3
Dodajemy jeszcze pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wody powinna być taka ilość aby przykryła składniki.
Krok 3 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
4
Gulasz garujemy 8 minut na 2 poziomie. Następnie dodajemy przyprawy ziołowe i odparowujemy wodę na małym ogniu, aby zagęścić gulasz.
Krok 4 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
5
W razie potrzeby można również zagęścić mąką pszenną. Gotowy gulasz trzymamy w ciepłym miejscu i zabieramy się za placki.
Krok 5 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
6
Ziemniaki ucieramy na tarce. . Przyprawiamy 1 łyżką przyprawy meksykańskiej oraz papryką.
Krok 6 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
7
Masę zagęszczamy mąka. Solimy do smaku. Przyprawiamy majerankiem. Wszystkie składniki mieszamy.
Krok 7 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
8
Na patelni rozgrzewamy smalec i wykładamy masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni.
Krok 8 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
9
Smażymy na rumiano.
Krok 9 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
10
Usmażone placki składamy na pól na talerzu w środku umieszczając gulasz. Wierzch dekorujemy jogurtem naturalnym. Smacznego.
Krok 10 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kucharka1992 17.04.2014 18:34
ale pyszności
Stenka 22.09.2013 12:03
Lubię takie potrawy
edyta44 19.02.2012 12:02
znakomicie
Zoso 18.01.2012 20:26
smacznie wygląda
MAR3STA 17.11.2011 23:53
ale te dziewczyny lecą na twoje placki;)
MAR3STA 17.11.2011 23:51
oj dawno nie robiłam a warto
Agnieszka_B 15.11.2011 19:49
No no no... Kolega się postarał:)
Jolanta_P-S 15.11.2011 18:15
ja ja to od macochy?
aginaa 15.11.2011 16:13
ja tez bym wpadła :D
Sroczka 15.11.2011 14:34
pysznie się zapowiada
Beatris 15.11.2011 10:53
To ja też proszę o kontakt następnym razem. Wprosimy się we dwie.
BernadettaP 15.11.2011 08:11
Dlaczego nie dałeś znać, że robisz placki... Chętnie bym się wproosiła z wizytą :-D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak