Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb śniadaniowy v2

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pół kilograma
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
drożdże 5 dkg
margaryna do wysmarowania formy
jajko
mak do posypania
woda 0,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb śniadaniowy v2

Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody a następnie mieszamy wszystkie składniki w misce do wyrobienia się ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy tak by nie kleiło się do rąk i wkładamy do okrągłej blaszki np. tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody, posypujemy makiem i nacinamy a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut (termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 15.11.2011 08:32
Ten jeszcze fajniejszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak