Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułeczki z otrębami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szkl
słonecznik łuskany 100 g
otręby pszenne 1/3 szkl
otręby żytnie 1/3 szkl
otręby owsiane 1/3 szkl
jajko 2 szt
margaryna 40 g
drożdże 5 dkg
woda letnia 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki z otrębami

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce a następnie dodajemy mokre. Mieszamy, dokładnie wyrabiając ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut (pod ściereczką). Po upływie tego czasu z ciasta formujemy niewielkie bułeczki i układamy na wysmarowanej margaryną blasze, zostawiamy na kolejne 25 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak