Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1kg
masło kostka
drożdże 15dag
jaja 7szt
cukier 1,5szklanki
mleko 0,5l
olejek waniliowy
jagody 25dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami

Mąkę przesiać przez sito. Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki, pozostawić na 15min. Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, olejek. Wyrabiać ciasto 20min. dolewając po trochu pozostałe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na ok2h. Gdy urośnie, wyjąć na stolnice posypaną mąką, szybko wyrobić i ucinać ciasto po kawałku, rozciągnąć w palcach na placuszki, łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować bułeczki i ułożyć je na posmarowanej masłem blasze. Rozmącić jajo i posmarować nim bułki. piec 15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak