Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem porzeczkowy 20 dag
dżem 20 dag
mąka 4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
olej 3/4 szklanki
jaja 6 szt.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Dżemy (drugi dżem o dowolnym smaku)przełóż do miski i przesiej do nich mąkę. Dodaj szklankę cukru, a następnie dodaj mleko oraz pół szklanki oleju. Ciasto starannie wymieszaj lub zmiksuj. jajka wbij do połączonych składników następnie wsyp przyprawę do piernika i kakao. Ponownie wymieszaj. Masę wlej do dużej wysmarowanej blachy. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 09.11.2012 18:36
musi być pyszny!
pierniczkowo 09.06.2012 08:06
uwielbiam pierniki pod każdą postacią:)
Ela15 27.03.2012 14:09
mniam
rjustysia 23.03.2012 11:32
Mąka jest w przepisie : 4 szklanki :) pół kilograma dżemu to wcale nie tak dużo: rzeczywiście słoik ma ok. 400g, a na 4 szkl mąki to i innych składników musi być dużo :) bo to z pewnością duży pyszny piernik jest ;)
Aneta2604 11.12.2011 13:10
fajny przepis
aga130982 05.12.2011 10:22
mniam
karolina1869 15.11.2011 16:22
Bez miodu dżemu ok 400 gram (nie sprawdziłam ile ma słoiczek) reszta tak jak w przepisie
SmacznaPyza 14.11.2011 17:52
bez miodu? i czy na pewno aż pół kilo dżemu a do tego aż 1,5 szkl. cukru a mąki wcale?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak