Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik miętowo-cytrynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
śmietana 30% 500 ml
mięta suszona
dżem cytrynowy
kakao 2 łyżki
herbata miętowa
cukier puder 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik miętowo-cytrynowy

Przygotowujemy biszkopt (dokładną recepturę można znależć wśród moich przepisów) a następnie przecinamy go wzdłóż tak aby powstały trzy części. Każdą warstwę nasączamy wczesniej zaparzona herbatka miętową. Ubijamy śmietanę.Gdy ta trochę stężeje dodajemy cukier puder i nadal ubijamy do sztywności. Następnie dzielimy ją na dwie równe częsci. Do jednej części dodajemy suszonej mięty (garść) oraz odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Drugą część śmietany mieszamy z 2 lyżkami kakao. Na pierwszą warstwę biszkoptu wykładamy zieloną śmietanę i przykrywamy koleinym biszkoptem. Teraz rozsmarowujemy dżem cytrynowy i nakladamy kolejny (juz ostatni) biszkopt. Wierzch oraz boki smarujemy śmietaną wymieszaną razem z kakao. Caly torcik możemy pokryć masą lukrową (receptura również w moich przepisach). Pychotka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.08.2012 11:00
piękny
K&J 05.08.2012 19:25
pycha!
Krystian3 15.11.2011 16:25
super pomysł
maadzia19 14.11.2011 15:26
dziekuje:)
treonina 14.11.2011 15:09
ślicznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak