Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z kokososą pianką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 700 g
margaryna 250 g
jajko 4-5 sztuk
proszek dopieczenia 2 łyżeczki
karłka 2 kr
rodzynki 100 g
cynamon do smaku
cukier puder 10 łyżek łyżrk
wiówki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z kokososą pianką

białka oddzielamy od żółtek, mąkę siekamy z zimnym tłuszczem, następnie dodajemy żłótka, 5 łyżek cukru pudru i proszek do pieczenia i zagniatamy,
ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 i wkładamy na godzinę do lodówki
jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne ścieramy na tarce i smażymy z cynamonem i rodzynkami
białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, dodajemy kokos delikatnie mieszamy,
na wysmarowanej tłuszczem formie układamy rozwałkowany większy kawałek ciasta, na nim układamy jabłka, a na nich pianę z białek, na wierzchu ścireamy na grubej tarce mniejszy kawałek ciasta
pieczemy 50 -60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.12.2011 10:52
mniam :)
marcinek 16.12.2011 14:14
Super
1j1o1l1a1 14.11.2011 12:51
szarlotka-pyszotka!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak