Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa krakowska

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiepszowiny od szynki 4 kg
chudej 1 kg
soli 10 dag
saletry 1 dag
pieprzu 1 dag
Ziele angielskie mielone Prymat 7 dag
Majeranek suszony Prymat 5 dag
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa krakowska

Połowę wołowiny przepuścić w maszynce z drobnym sitkiem. Resztę mięsa pokroić w kostkę. Wyrobić z solą, saletrą, czosnkiem i przyprawami. Odstawić na dzień w chłodne miejsce. Napełnić jelita. Formować kiełbasy długości 40 cm. Pozostawić do suszenia na 4 dni. Następnie wędzić 3 dni nad zimnym dymem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 11.04.2011 11:11
nie robię sama
zuzanna6 18.10.2010 07:24
przepis na dobrą wędlinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak