Rosół z kury czyli żydowska penicylina

Rosół z kury czyli żydowska penicylina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kury i to nie byle jakiej, ale porządnego, wiejskiego ptaka

    1/2
  • marchewki

    3-4
  • korzeń pietruszki

    1
  • kawałek selera korzeniowego

    1
  • cebule

    2
  • łyżka cukru

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

    1
  • łyżek drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)

    kilka
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • lubczyk świeży

    2-3 łodygi
  • liść laurowy

    2-3 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżka
  • ziele angielskie całe

    2-3 szt.
  • goździki całe

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurę dokładnie oczyścić, ew. opalić resztki piór nad ogniem. Dokładnie ją wymyć, włożyć do garnka, wlać zimną wodę - tyle aby przykryć mięso. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny - woda ma tylko lekko pyrkotać po zagotowaniu a my starannie zbieramy szumowiny. Po tym czasie dokładamy oczyszczone warzywa korzeniowe, jedną cebulę surową z wbitymi w nią goździkami, lubczyk i przyprawy oprócz soli i cukru. Ew. dolewamy wody tak aby składniki były tylko lekko przykryte. Gotujemy dalej ok. 1,5-2 godzin - cały czas na malutkim ogniu. W między czasie drugą cebulę przypiekamy na żeliwnej płytce i dokładamy do rosołu. Pod koniec gotowania robimy karmel z cukru - rozpuszczamy go na suchej patelni a gdy zbrązowieje wlewamy ostrożnie do rosołu. Solimy dopiero po ugotowaniu. Ugotowany rosół odstawiamy na 1-2 godziny i dopiero wtedy przecedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu. Kulki mięsne: pierś ugotowanej kury mielimy, dodajemy jajko, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki tłuszczu zebranego z powierzchni rosołu i tyle proszku macowego aby z masy dało się uformować dość zwarte kulki. Masę oczywiście doprawić solą i pieprzem. Uformowane, wielkości niedużych orzechów włoskich, kulki ugotować w rosole. Do rosołu można też zagnieść makaron, ale z kulkami jest bardzo pożywny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

22.01.2016 23:12
Niesamowity przepis!!!

Agnieszka/picola

31.10.2011 13:41
świetne

Agnieszka/picola

31.10.2011 13:41
świetne

Ewa111

23.09.2011 07:59
tylko gdzie dorwać takiego wiejskiego ptaka

ilka_86

29.08.2011 09:39
pięknie wygląda:)

iwa643

23.03.2011 07:41
po prostu super

SmacznaPyza

14.03.2011 11:20
ban-ka, zapraszam :-)

Ewelina47

14.03.2011 06:53
super

ben-ka

11.10.2010 23:46
Na taki rosół pojechałbym nawet bardzo daleko:) Wspaniale to zrobiłaś.

wedith1

24.07.2010 10:11
Pięknie się prezentuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat