Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kury czyli żydowska penicylina

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kury i to nie byle jakiej, ale porządnego, wiejskiego ptaka 1/2
marchewki 3-4
korzeń pietruszki 1
kawałek selera korzeniowego 1
cebule 2
łyżka cukru 1
ząbki czosnku 2
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1
łyżek drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył) kilka
sól i pieprz mielony do smaku:
lubczyk świeży 2-3 łodygi
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 szt.
Goździki całe Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kury czyli żydowska penicylina

Kurę dokładnie oczyścić, ew. opalić resztki piór nad ogniem. Dokładnie ją wymyć, włożyć do garnka, wlać zimną wodę - tyle aby przykryć mięso. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny - woda ma tylko lekko pyrkotać po zagotowaniu a my starannie zbieramy szumowiny. Po tym czasie dokładamy oczyszczone warzywa korzeniowe, jedną cebulę surową z wbitymi w nią goździkami, lubczyk i przyprawy oprócz soli i cukru. Ew. dolewamy wody tak aby składniki były tylko lekko przykryte. Gotujemy dalej ok. 1,5-2 godzin - cały czas na malutkim ogniu. W między czasie drugą cebulę przypiekamy na żeliwnej płytce i dokładamy do rosołu. Pod koniec gotowania robimy karmel z cukru - rozpuszczamy go na suchej patelni a gdy zbrązowieje wlewamy ostrożnie do rosołu. Solimy dopiero po ugotowaniu. Ugotowany rosół odstawiamy na 1-2 godziny i dopiero wtedy przecedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu. Kulki mięsne: pierś ugotowanej kury mielimy, dodajemy jajko, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki tłuszczu zebranego z powierzchni rosołu i tyle proszku macowego aby z masy dało się uformować dość zwarte kulki. Masę oczywiście doprawić solą i pieprzem. Uformowane, wielkości niedużych orzechów włoskich, kulki ugotować w rosole. Do rosołu można też zagnieść makaron, ale z kulkami jest bardzo pożywny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 22.01.2016 23:12
Niesamowity przepis!!!
Agnieszka/picola 31.10.2011 13:41
świetne
Agnieszka/picola 31.10.2011 13:41
świetne
Ewa111 23.09.2011 07:59
tylko gdzie dorwać takiego wiejskiego ptaka
ilka_86 29.08.2011 09:39
pięknie wygląda:)
iwa643 23.03.2011 07:41
po prostu super
SmacznaPyza 14.03.2011 11:20
ban-ka, zapraszam :-)
Ewelina47 14.03.2011 06:53
super
ben-ka 11.10.2010 23:46
Na taki rosół pojechałbym nawet bardzo daleko:) Wspaniale to zrobiłaś.
wedith1 24.07.2010 10:11
Pięknie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak