Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzyny smazone w ciescie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

JARZYNY 1 kg
mąka 300 g
śmietanka 250 ml
mleko 120 ml
jaja 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyny smazone w ciescie

Jarzyny dokladnie umyc. Baklazany i cukinie pokroic w plastry grubosci nie
wiekszej niz 1 cm. Brokuly i kalafior podzielic na male rozyczki. Pory (tylko biale czesci) pokroic w kawalki. Marchewke pokroic wzdluz w cienkie plastry.
Jarzyny zawierajace duzo soku posolic i odstawic na sicie, by usunac nadmiar
soku.
Kalafior, brukselke, brokuly i jarzyny korzeniowe (kazda oddzielnie) krotko
obgotowac w osolonym wrzatku 3-5 min. Wyjac z wody, dokladnie osuszyc.
Przygotowac ciasto: make, smietanke, mleko, zoltka i sol dokladnie wymieszac
i odstawic na 15 min.
Ubic piane z bialek. Do ciasta dodac proszek do pieczenia i polaczyc z piana
z bialek. Ciasto powinno byc geste. Gdy jest za rzadkie, dodac troche maki.
W duzym plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Jarzyny zanurzac w ciescie i
smazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze wszystkich stron. Usmazone kawalki
wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczyc z oleju

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak