Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko słodkie filety z dorsza

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 3 szt
cebula 1 duża
masło klarowane 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat
pieprz
woda 3/4 szklanki
kucharek śródziemnomorski
mąka pszenna 1 łyżka
wino białe 1/4 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko słodkie filety z dorsza

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza kroimy na pół, smarujemy obficie musztardą francuską i delikatnie doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na maśle klarowanym. Po chwili wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Gdy wino lekko odparuje, dodajemy wodę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
3
Dusimy razem 5-10 minut, doprawiamy do smaku kucharkiem śródziemnomorskim.
Krok 3 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
4
Ułożone w żaroodpornym naczyniu filety zalewamy cebulowym sosem.
Krok 4 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
5
Pieczamy około 15- 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 5 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
6
Podajemy z ziemniaczanym purée.
Krok 6 - Lekko słodkie filety z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.12.2011 20:30
doszedłem do wniosku ze zdecydowanie za mało korzystam z francuskiej musztardy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak